Leefbaar Almere
  • Home
  • Onze kandidaten
  • Nieuws
  • Doe mee
  • Leefbaar In Het Nieuws
  • Verkiezingsprogramma 2022-2026
    • Gewoon Groen
    • Gedegen financiën
    • Groei voor Almeerders

Leefbaar Almere verkiezingsfilmpje from Raad van Almere on Vimeo.

Voorwoord
Leefbaar Almere schrijft nooit verkiezingsprogramma’s. Geen schriftje vol tot in detail beschreven beloftes. Onze ervaring is dat zo’n programma snel onherkenbaar wordt, omdat er vaak veel water bij de wijn moet bij het onderhandelen voor een nieuwe coalitie.
Wel hebben we ideeën en inzichten samengebracht over hoe onze stad kan groeien op een manier waardoor het ook echt waarden toevoegt voor Almeerders.
​
En dus komt Wonen uiteraard ruim aan bod. Want we gaan groeien, maar dat kan niet zonder voorzieningen. We komen op voor de zorg die Almeerders verdienen en zijn tegelijkertijd realistisch over beheersbaarheid van aanbod en kosten. We gaan helemaal los over groen, milieu en wat de energietransitie voor alle Almeerders betekent. Financiën is als vanouds bij ons in solide handen. We duiken in het openluchtzwembad. En we introduceren Wethouder Wipkippen om te komen tot betere inwonersinspraak en zaken die spelen dichtbij mensen thuis. We hebben oog voor veiligheid en voor kleine bedrijvigheid. En we hebben een idee om amateur kunst- en cultuurverenigingen in tijden van en na corona overeind te houden en de stad gewoon gezelliger! Dit is beslist geen volledig document, maar het is een goede weergave van onze belangrijkste opvattingen als dé lokale partij van Almere.​

Wat hebben we bereikt voor Almeerders, een paar voorbeelden.
Sinds 2 jaar maken we deel uit van de coalitie de coalitie. De 2 jaar daarvoor waren erg onrustig  Wethouders stapten op of werden weggestuurd, datzelfde geldt voor raadsleden en fractievoorzitters . En dan wordt een stad onbestuurbaar. Leefbaar bracht rust in de tent. Zo kwam er tijd voor beleid in plaats van voor gedoe.
Onze bijdrage aan de woonvisie is enorm. Hierin is beter dan voorheen afgesproken voor wie we precies bouwen en we zorgen ervoor dat er voor alle inkomens huizen beschikbaar komen. Meer mensen kunnen gaan wonen in een huis dat bij hen past en voor hen betaalbaar is . We gaan dus niet domweg bouwen bouwen bouwen. We doen dat nu beter beter beter.

U hoort en leest veel over de energietransitie. Het plan was dat Almere Haven van het gas af moest en dat er een nieuw warmtenet zou moeten komen. Die oplossing zou bewoners veel geld kosten.  Leefbaar heeft het gebruik van waterstof ingebracht als alternatief voor gas. Hierbij is geen nieuw warmtenet nodig en de aanpassingen in uw huis zijn minimaal. De discussie is nog gaande, maar we gaan de goede kant op.

Zonnepanelen horen wat ons betreft op daken. Er lag een onzinnig idee om in ons groen hectares vol panelen neer te zetten. We hebben dat niet helemaal kunnen tegenhouden maar het aantal wel enorm weten te verminderen.
Leefbaar houdt van gedegen financiën. Wij hebben er voor gezorgd dat de spaarpot van de stad weer gevuld is. Dat is nodig om in de toekomst onverwachte klappen te kunnen opvangen. En dat voorkomt belastingverhogingen of dat we plotskaps op van alles en nog wat moeten bezuinigen.

En waar we echt heel trots op zijn: er komt een openlucht zwembad. Geen megalomaan bad, geen bad met “regionale uitstraling”. Maar gewoon een lekker openluchtzwembad, een langgekoesterde wens van Almeerders.

Een aantal punten die we willen bereiken voor Almere
We willen een wethouder die met inwoners grote en kleine uitdagingen in de wijk aanpakt en die zorgt voor echte bewonersbetrokkenheid. Onze geuzennaam is Wethouder Wipkippen.

Groen in nieuwe wijken moet meer gevarieerd aangelegd worden en in bestaande wijken moet dat stukje bij beetje aangepast worden. Dat voorkomt dat na een aantal jaren alles in één keer gekapt en gesnoeid moet worden. We verbeteren hiermee in wezen een ontwerpfout in het groen.

We willen gevarieerd huizen bouwen, ook tijdens de aanpak van huidige wooncrisis , zodat zoveel mogelijk inwoners kunnen wonen op een manier die bij hen past. Dat is niet experimenteel, dat is maatwerk.

Het groeiend tekort aan (wijk)agenten, waardoor het gevoel van onveiligheid toeneemt, kunnen we in de wijken aanvullen met meer Boa’s en met meer wijkregisseurs;
Amateur kunst -en cultuurverenigingen zorgen voor gezelligheid en levendigheid in de stad en in de buurt. Door Corona viel dat stil en sommige verenigingen dreigen om te vallen. Leefbaar wil die verenigingen na Corona ondersteunen en helpen overleven zodat het weer gezelliger en levendiger wordt.

Maar eerst stellen we ons kort nog even voor
 Leefbaar Almere is ontstaan uit bezorgdheid over hoe de stad werd bestuurd. Een groep kaartvrienden besloot te stoppen met klagen en mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. We hebben sindsdien bestuurlijk van alles meegemaakt. We zaten met twee wethouders in een coalitie. Daarna gingen we in de oppositie en vervolgens met één wethouder in een coalitie. En nu maken we deel uit van de coalitie zonder een wethouder, want 7 wethouders vonden wij teveel (kosten)en dit draagt niet bij aan het uiteindelijke doel.
 
Coalitie, oppositie, ons maakt het niet zoveel uit, want het gaat ons niet om macht of ‘het pluche’. Ons gaat het om Almere.

​We zijn een betrouwbare coalitiepartner, maar dat betekent niet dat we blindelings instemmen met elk voorstel van het college van Burgemeester & Wethouders. We houden ons aan de afspraken in het coalitieakkoord. En daarnaast zijn we meegaand waar het kan en gerechtvaardigd is, maar streng en kritisch waar dat moet.
 
Leefbaar Almere is niet rechts of links, maar allerminst een grijze middenpartij. Wij zijn dé lokale partij van Almere. Almeerders zijn zelfbewust. Wij praten hen niet naar de mond. En we zijn ook geen tegenpartij. Voor ons geen rancunepolitiek. Wij roepen niet voor de bühne, liever komen wij met een beter idee.
 
Wij staan voor een stad met gedegen financiën, gevarieerde woningbouw, goede zorg, met de stad meegroeiende voorzieningen, levendige kunst en cultuur en een gemeentelijke overheid die begrijpelijke taal spreekt en dicht bij de Almeerders wil staan. Groen schrijven wij met een hoofdletter G. Ambitieus maar haalbaar, ook al moeten we er hard aan trekken.
 
Voor ons zijn begrippen als milieu, innovatie, experimenten enzovoort geen doelen op zich, maar manieren om het leven, werken en recreëren in de stad zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken. Wij zoeken vernieuwing buiten de gebaande paden. Aan betekenisloze hypes doen we niet mee, maar we willen wel vooruitgang en vooral niet terug naar vroeger toen alles zogenaamd beter was.
 
Ons motto: ga lekker je gang, maar houd rekening met een ander.
​
Foto
Onze kandidatenlijst bestaat uit Almeerders die gaan voor Almere en niet bezig zijn met een carrière in de landelijke politiek of een functie elders. Een lijst met veel lokale politieke ervaring en met nieuwe mensen die met een frisse blik op politiek hun kennis, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, duurzaamheid, bouw of leefbaarheid, willen inzetten om voor onze stad het goede te doen. De meeste wonen hier al jaren en kennen hun stad door-en-door. Mensen met jonge kinderen, met kinderen die de deur uit zijn of zonder kinderen. In de leeftijd van rond de 30 tot al een poosje geen 30 meer.
 
Echte Almeerders.
 
Onze kandidatenlijst vind je hier
​
Groei voor Almeerders
​Almere is bedacht om de woningnood in gemeenten op het oude land te verlichten. Ondertussen is Almere een grote stad met een duidelijke identiteit, met typisch Almeerse kenmerken en een eigen cultuur. Begonnen als een Amsterdamse enclave met hier en daar een Goois accent, zijn wij een smeltkroes geworden, een aangename plek voor iedereen. In de relatief korte tijd van ons bestaan als stad, heeft het Almeerse DNA zich ontwikkeld. Het kenmerkt zich door trefwoorden als eigenzinnig, zelfbewust, pioniersgeest, de wil om problemen zelf op te lossen en liefde voor groen, water en ruimte. We koesteren onze vrije busbanen en gescheiden fietspaden, maar we rijden ook graag auto in onze uitgestrekte, meerkernen meerkernigestad.
 
Dat we blijven groeien staat vast. De komende tien jaar komen er in ieder geval een kleine 25.000 woningen bij. Dat doen we onder meer door in de centra van Almere Stad, Buiten en Poort hoogbouw toe te voegen in de buurt van knooppunten van openbaar vervoer. Daarnaast wordt in wijken bijgebouwd. En er komen 1400 woningen in Twentse Kant, waar we een gedeelte van een toekomstig bedrijventerrein gebruiken voor woningbouw.
Bijbouwen in bestaande wijken leidt regelmatig tot onrust bij direct omwonenden, vooral als het gaat om hoogbouw. Wij zijn geen voorstander van hoogbouw toevoegen aan wijken. Waar het in onze macht ligt gaan wij dit zoveel mogelijk tegenhouden op gemeentelijk grond.
 
De groei in de wijken staat los van de bouwplannen in Almere Pampus. Hier hebben ook landelijke politici hun oog op laten vallen om de landelijke woningnood het hoofd te bieden. De gemeenteraad van Almere heeft een goede IJmeerverbinding (een brug of tunnel tussen Almere en Amsterdam) als voorwaarde gesteld voor ontwikkelingen in dit gebied. Er leeft een beeld dat deze verbinding  alleen een metrolijn wordt. Dat beeld delen wij niet helemaal. Wij willen dat ook auto’s over die brug kunnen.
 
Want uit de praktijk blijkt dat ontzettend veel Almeerders werken op locaties buiten Almere en we verwachten dat dit zo blijft. Nederland wordt drukker, Almere wordt drukker. Het is goed om rekening te houden met de vele mensen die door hun werk of andere bezigheden op “Het Oude Land” (buiten de Flevopolder) afhankelijk zijn van hun auto. Niet alleen door de afstand, maar ook omdat ze nachtdiensten draaien of mantelzorger zijn.
Wellicht kunnen we dit extra verkeer op onze eigen wegen oplossen, maar waarschijnlijker is het dat opnieuw de Almeerders weer langer in de file staan. Daarom vinden wij een derde brug inclusief een autoweg geen overbodige luxe.
Groei met voorzieningeN
​Almere is in 45 jaar gegroeid van 0 tot 215.000 inwoners. In die periode zijn de voorzieningen onvoldoende meegegroeid met het aantal inwoners. Groeien is op zich geen punt. Almere is daarvoor bedacht en het maakt deel uit van ons DNA. Maar de volgende groeisprong kan alleen als eerst wordt gezorgd voor voldoende politie, leerkrachten, goede infrastructuur en toereikende voorzieningen op het gebied van zorg, sport, kunst en cultuur. Eerst de voorzieningen en een autoverbindingen veiligstellen, daarna bouwen. Zoniet, dan blijft de groei van Almere, wat ons betreft, bij die 25.000 woningen in de bestaande wijken.
Pampus bouwen voor Almeerder
​Almere staat bekend om de diversiteit in architectuur. Denk bijvoorbeeld aan Muziekwijk, Filmwijk en de Eilandenbuurt, die deel uitmaakten van een BouwRai, een wijk als buitenexpositie waarbij opdrachtgevers en architecten wordt gevraagd hun visie op of rondom een thema te geven (zie http://canonvanalmere.nl/bouwrai).
 
Om die typisch Almeerse kwaliteit te waarborgen, zouden de eerste 5000 huizen in Almere Pampus onderdeel moeten zijn van een BouwRai. Je krijgt er niet alleen heel fijne wijken doormaar ook een zeer gevarieerd woningaanbod. Het voorkomt bovendien dat sommige politici, van buiten of binnen Almere, het idee krijgen dat in onze stad ´matjes´ met eentonige woningbouw kunnen worden uitgerold. Wij staan open voor ieder woonexperiment dat bijdraagt aan een diverse stad en aan het persoonlijk geluk van bewoners. 
WoonvisiE
​Wij staan vierkant achter de woonvisie, het document waarin is afgesproken hoeveel huizen we gaan bouwen voor huishoudens met een hoog, een midden en een laag inkomen. Omdat we voor iedereen gaan bouwen zijn we af van de  een jarenlange, uitputtende discussie over vooral het percentage te bouwen sociale huurwoningen. Die percentages zijn nooit gehaald. Integendeel, woningzoekende huurders wachten steeds langer op een passende woning.
Wonen gaat ook over mensen die niet op sociale huur zijn aangewezen. Met name de middeninkomens zijn de afgelopen jaren tussen wal en schip gevallen. Dat is in de Woonvisie gecorrigeerd. We gaan nu veel meer soorten huizen bouwen waardoor mensen die dat willen, maar soms ook moeten, makkelijker kunnen verhuizen naar een woning die bij hen past. Door nu ook specifiek woningen voor jongeren te bouwen kunnen er eindelijk meer starters een huis krijgen.
Zorg en wonen
​Als gevolg van rijksbeleid, komt een grote groep mensen de woningmarkt op. Mensen die, om wat voor reden dan ook, zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Deze mensen hebben bijna allemaal een laag inkomen waardoor ze geen woning kunnen kopen. Het resultaat is extra groei in de vraag naar sociale huurwoningen. Wachtlijsten worden langer wat weer ten koste gaat van de toch al grote groep urgente woningzoekenden. De meeste mensen die wonen met zorg nodig hebben leiden verder een gewoon bestaan.
Dan is er nog een kleine groep mensen die zonder hulp van de gemeente hun leven niet op orde kunnen krijgen of houden en voor overlast zorgen. Wij gunnen ook deze mensen een menswaardig bestaan, al is het niet gemakkelijk om huisvesting voor hen te regelen. Om dit goed te doen, voor zowel de persoon in kwestie als voor de omwonenden, vinden wij dat maatwerk het beste past. Volgens ons is het dan ook beter om huurwoningen voor deze groep woningzoekenden los te koppelen van de verdeling in de woonvisie. Het gaat meer over een soort zorgvoorziening en daardoor niet om een sociale huurwoning.
Goede zorg voor iedereen.
​Dat klinkt heel simpel en zo zou het ook moeten zijn. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Dat ligt niet aan bedoelingen, want die zijn goed. Het komt vooral door de enorme omvang van de zorg, die daardoor moeilijk beheersbaar is. Hoe kan niet alleen de best mogelijke zorg worden verleend, maar ook nog op de meest efficiënte manier? En in het verlengde daarvan: hoe kunnen de kosten van de zorg in de hand worden gehouden?
Om zorg voor iedereen toegankelijk te houden heeft de gemeente Almere in de afgelopen jaren stappen gezet om meer greep op de (kosten van de) zorg te krijgen. Belangrijk daarbij is dat met zorginstellingen heldere, controleerbare en afdwingbare afspraken worden gemaakt. Opdat inwoners niet worden  geconfronteerd met uit het niets opduikende wachtlijsten, omdat een zorginstelling het afgesproken budget voortijdig heeft uitgegeven. Die lijn moet met kracht worden voortgezet. Centraal daarbij staat het bestrijden van het monster van de bureaucratie dat, niet alleen in de zorg, processen vertraagt, oplossingen bemoeilijkt en mensen frustreert. Leefbaar Almere komt niet met een gemakkelijke oplossing voor die problemen, want zo’n oplossing bestaat niet. Maar we kunnen wel doorgaan met het ingezette beleid en daar impulsen aan geven. Daarmee streven we naar het handhaven van zowel de kwaliteit van de zorg, alsook de mogelijkheden om die zorg te verlenen.
Gewoon Groen
​Het klimaat verandert. Hier zijn wij ons allemaal van bewust. Iedere stap om te verduurzamen helpt. Dit gaat tenslotte over onze toekomst. Steeds meer mensen zijn bereid hier stappen in te ondernemen. Maar je kunt je geld maar één keer uitgeven. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn. Sterker nog, het liefst moet het geld opleveren of meer woongenot. Leefbaar Almere staat voor een klimaatbeleid met visie en vooral: met praktische plannen, waarmee we het klimaat en onszelf helpen. 
 
Zo plaatsen steeds meer mensen en bedrijven zonnepanelen op het dak. Dat scheelt in de elektriciteitsrekening, tenminste: als je ook het overschot aan groene stroom kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit terugleveren gaat steeds vaker fout.
De gemeente heeft de macht en kracht om hiermee aan de slag te gaan. Dit vraagt om een stap verder te denken, zoals aan collectieve oplossingen, efficiëntie en vooral samenwerken en innovatie.
Leefbaar Almere is voorstander van groene stroom. Alleen is het zonde als dit altijd ten koste gaat van het groen en wereld om ons heen. Van de vele windmolens en zonnepanelen op weides wordt niemand echt blij. Daarom willen wij de focus leggen op groene stroomopwekking op een innovatieve wijze zoals bijvoorbeeld zonnecellen als wegdek van fietspaden en busbanen. Dit bestaat namelijk in Nederland al. Zo ga je handig om met ruimte en hoef je geen kostbare grond te gebruiken en het uitzicht te verloederen.
Laaghangend fruit vinden wij ook dat de gemeente bij elk bouwplan voorschrijft dat daken maximaal vol gelegd worden met zonnepanelen. In de praktijk is dit vaak, ook financieel, het verstandigst om te doen.  
 
Minder uitstoot van CO2 in de stad is ontzettend belangrijk. Hier draagt duurzame mobiliteit aan bij. Leefbaar Almere wil ook hier inzetten op mogelijk maken dat alle Almeerders haalbaar en betaalbaar kunnen overstappen op voertuigen vrij van fossiele brandstoffen. Wij staren ons namelijk niet blind op stekker-elektrische voertuigen. Ieder persoon en bedrijf heeft namelijk een andere behoefte: de afstanden die je rijdt en jouw financiële mogelijkheden. Maar ook de voertuigen die leverbaar zijn én de specificaties van het voertuig zoals maximaal laadvermogen.
 
Als eerste stap wil Leefbaar Almere dat er meer aandacht komt voor biobrandstoffen en meer van dit soort tankstations, want biobrandstoffen wint men intussen uit afval. Ook willen we dat waterstof tanken, voor lange afstanden en zwaar transport, mogelijk wordt in Almere. En natuurlijk dat er voldoende (snel)laadpunten zijn! Daarnaast vinden wij dat thuisladen zonder kabel over de stoep geregeld moet worden, omdat thuisladen financieel aantrekkelijk is als je zelf zonnepanelen hebt. Door deze aanpak geloven wij dat er al op korte termijn veel CO2-uitstoot, maar ook verkeerslawaai, te verminderen is in onze stad.
 
We moeten uiteindelijk van het Groningse aardgas af. Maar om nou iedereen op te zadelen met de aanschaf van een nieuwe CV-ketel, warmtepomp of fornuis, kan dat niet anders? Natuurlijk wel. Zo kan biogas, dat afkomstig is van bijvoorbeeld rioolwaterzuivering, aan ons huidige gasnetwerk worden toegevoegd en gebruikt worden. Dat is de eerste stap naar fossielvrij. Next level is waterstof. Zet windkracht om in waterstof. Via het bestaande gasnet kunnen we zo steeds meer van het aardgas in Haven, Buiten, Hout, Overgooi en een deel van Nobelhorst vervangen.
Leefbaar Almere kiest dus voor behoud van ons gasnet en voor het gebruik van steeds meer duurzaam biogas en groene waterstof. Pas als de mengverhouding meer dan 20% waterstof wordt zullen er aanpassingen nodig zijn aan CV-ketel en gasfornuis. Deze route geeft iedereen ook tijd om hiervoor te sparen. De kosten zijn waarschijnlijk veel lager dan nu investeren in een compleet nieuw systeem met warmtenet of warmtepompen. En dat kan jou, maar ook de woningcorporaties, financiële ruimte geven voor het extra isoleren van het huis of andere energiebesparende maatregelen.
Een bijkomend voordeel van het omzetten van wind naar waterstof is restwarmte  wat in onze stad te gebruiken is in het Almeerse warmtenet. Ook dat scheelt weer aardgas.
 
Een goed milieu draait niet alleen om een andere energievoorziening. Almere is ontworpen als tuinstad: het vele groen en water maakt wonen in de stad aangenaam en voorkomt ‘s zomers dat de stad een bakoven wordt. Het is dus verstandig om daarop te blijven letten bij het ontwerp van nieuwe wijken. Bijvoorbeeld door het planten van een goede mix van snelgroeiend en langjarig groen. Door handhaving van het zogeheten GroenBlauwe Raamwerk, de groene longen van de stad die tot in het hart van alle stadsdelen reiken en Almeerders in staat stellen om letterlijk om de hoek van te genieten en in te recreëren. Met hulp van de gemeente kan jij zelf ook wat doen: stoeptegel eruit en plantje erin. Dat is goed voor de bodem en helpt wateroverlast bij hoosbuien voorkomen. De komende jaren willen we daar aandacht aan besteden op scholen en bij groot onderhoud in de wijk. Bouwen van extra woningen voor jeugd en ouderen op open veldjes in de wijk mag van ons. Mits deze worden aangekleed met passend groen, rekening gehouden wordt met de wensen van omwonenden, en ze het GroenBlauwe Raamwerk niet aantasten. 
 
En dan dat grote datacenter. Zeewolde was ermee in het nieuws, maar ook in Almere dreigt zo’n ding er te komen. Dat gaat al gauw om 320 voetbalvelden aan grote betonnen dozen. Leefbaar Almere vindt dat niet passen bij het DNA van onze stad, de ruimte en het groen. Het één mag niet ten koste gaan van het ander. Dus kiezen we voor een combinatie: het ecologische spektakelstuk! Dat betekent: we tillen het maaiveld op met koe en al, en schuiven de dozen eronder. Op het dak innovatieve biologische landbouw, groen en ruimte voor recreatie, een mountainbikeparcours met hoogteverschillen, een prachtig uitzicht! En als dat te hoog gegrepen is voor de plannenmakers, dan willen we géén datacenter-hub.
Financiën
​Het is geen sexy onderwerp, maar onze stad gaat groeien en dan zijn gedegen financiën belangrijk. Een stad die groeit kent vele projecten en plannen en soms verloopt niet alles zoals bedacht. Om de financiële gevolgen daarvan op te vangen bestaan er zogenaamde “reserves”. Die financiële gevolgen moeten beter in beeld gebracht worden voordat een project start en dan moeten we ook geld opzij leggen, dus reserveren, om te voorkomen dat we bij tegenvallers op iets anders moeten bezuinigen.
Wij houden van financiële hygiëne: jaarlijks terugkerende uitgaven moeten gedekt worden door structurele (vaste) inkomsten. Geld dat over is gebruik je voor incidentele en eenmalige uitgaven. Gevolg is dat je scherpe politieke keuzes gaat maken.
Zo is Almere nu gewend om financiële gaten te dichten met grondverkopen. Dat vinden we geen goede zaak. Want grondverkopen zijn incidentele (eenmalige) inkomsten waar je niet jaar op jaar op kunt rekenen. We kunnen onze grond maar één keer verkopen en erger nog: de grond raakt een keer op. Grondbeleid en de daarmee samenhangende grondverkopen moet gaan over de ontwikkeling en inrichting van onze stad, over waar we huizen bouwen en waar voorzieningen nodig zijn.
Daarnaast moeten ook rekening houden met zaken die niemand had verwacht, een crisis waar het hele land last van heeft, of zelfs de hele wereld. Hiervoor is een goedgevulde spaarpot nodig. Dit voorkomt dat je moet bezuinigingen of de belasting moeten verhogen.
De Floriade gaat niet over geld.
​De afgelopen jaren ging de discussie over de Floriade vooral over de investeringen en de financiële risico’s. Dus over geld. Er zijn politieke partijen die over niets anders kunnen praten en werken met doemscenario’s en bangmakerij als dat de belastingen omhoog moeten en dat Almere failliet gaat.
Een Floriade organiseer je niet om winst te maken. Als stad investeer je in een gebied en de opbrengsten  zijn niet alleen in geld uit te drukken.
Almere is als groeistad gewend fikse bedragen te investeren in voorzieningen. En ja, we willen dat die voorzieningen een hoge kwaliteit hebben. Denk hierbij aan de Bibliotheek van ruim 40 miljoen of de Schouwburg van bijna 80 miljoen. Maar ook aan Stadslandgoed De Kemphaan en de vele parken die we hebben.
Wij vinden de Floriade juist heel Almeers. Een tulpenbol kan iedere gemeente in de grond steken, maar laten zien hoe in de toekomst wonen, werken en dingen beleven samenvallen met natuur, architectuur en energie, dát kunnen wij als geen ander.
Het ontwikkelen van een stad gaat nou eenmaal met veel geld gepaard. Maar failliet? We zijn nog  nooit in de buurt van een faillissement geweest. En dat gaat nu ook niet gebeuren.
Zwembad voor Almeerders
​Het is ons gelukt! Een jarenlang gekoesterde wens van Almeerders komt uit: de realisatie van een openluchtzwembad.
Toen in februari 2020 een nieuwe coalitie moest worden gevormd, omdat de oude was gebroken, heeft Leefbaar Almere het zwembad bij de onderhandelingen binnengehaald. En ondertussen zijn bijna alle partijen voor een bad. De vraag is alleen nog wat voor bad het moet worden?
De drie serieuze keuzes hebben wij de volgende namen gegeven: Jasmijn, Flevo en Triatlon. Wij kiezen voor het bad waar de toen nog jonge Jasmijn, twaalf jaar geleden, in de gemeenteraad een lans voor brak: een openluchtzwembad waar je in de zomer veilig kunt zwemmen als dat in open water door blauwalg niet mogelijk is. Dat bad kost 600.000 euro aan exploitatie per jaar (prijspeil 2021) en is daarmee ruimschoots haalbaar. Het bedrag is inmiddels in de begroting van de gemeente opgenomen en als de gemeenteraad een keuze uit de 3 zwembaden heeft gemaakt, kan de opening van het openluchtzwembad in 2026 plaatsvinden.
 
De twee alternatieven zijn ingewikkelder te realiseren voor wat betreft financiering en uitvoering. Wij zijn daarom heel tevreden met een recreatief openluchtzwembad voor Almeerders. En als Jasmijn het goed vindt, krijgt het bad wat ons betreft haar naam.
Inwonersparticipatie: Wethouder Wipkippen
​In de beeldvorming lijkt Almere regelmatig te klein voor grote zaken en te groot voor kleine zaken. Vooral relatief kleine dingen kunnen in een buurt een groot onderwerp zijn. Het verdwijnen van een speelplaatsje haalt de landelijke pers niet, maar kan in een wijk het gesprek van de dag zijn. Daarnaast spelen er ook grote dingen, zeker nu we de komende tien jaar bijna 25.000 woningen in de wijken gaan bijbouwen. Het  is de kunst om bewoners daarbij te betrekken.
“Participatie is dat proces waarbij we met iedereen praten en daarna bouwen we de flat die niemand wil.” Deze zin gebruiken wij vaak als we klachten horen over participatie. Participatie werkt wat ons betreft alleen als het snel en intensief gebeurt en als de uitvoering van wat die inspraak heeft opgeleverd snel ter hand wordt genomen.
Wij geloven in ‘deliberatieve democratie’. Dat is een democratie waarin met een representatieve groep bewoners van een straat of buurt wordt overlegd zonder dat de uitkomst van dat overleg bij voorbaat al vaststaat.
 
Wij willen een wethouder introduceren die wordt belast met deze thema’s, dus met de dagelijkse beslommeringen van Almeerders. Een Wethouder in de Wijk, dus niet een wethouder die er een wijk bij doet. Deze wethouder staat open voor ideeën uit de buurt, voor participatie en voor zaken rondom leefbaarheid en veiligheid. De wethouder staat in nauw contact met wijkregisseurs en veel dichter dan nu bij bewoners en buurtorganisaties. Hij of zij wordt bijgestaan door een klein team, dat snel, gemakkelijk en duidelijk communiceert èn handelt.
 
Omdat het over zaken gaat die zich in de directe leefomgeving van betrokkenen afspelen, denken wij aan een Wethouder Wipkippen. Een geuzennaam.
VeiligheiD
Als gemeenteraad bemoeien wij ons vooral met veiligheidszaken waar wij als raad direct invloed op hebben. We gaan dus niet de politieke bühne op om de politie uit te leggen hoe zij de zware criminaliteit moet aanpakken. Samen met Almeerders kijken wij naar zaken als goede straatverlichting, of mensen zich veilig voelen in hun woonomgeving en wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid te verbeteren. Goede ideeën uit de buurt nemen wij serieus. Die moeten snel worden uitgevoerd en niet in de ambtelijke molen blijven steken.
Wel kunnen we de politie ontlasten. De komende 5 jaar wordt er een enorme uitstroom verwacht bij de politie. Veel dienders gaan met pensioen. Tegelijkertijd haken er jonge agenten om een veelvoud aan redenen af. Er ontstaat dus een tekort en toch zijn er plekken in Almere waar we meer blauw op straat willen hebben.
Omdat nieuwe aanwas aan agenten niet direct klaarstaat verwachten we dat de landelijke overheid de lichtere taken van de politie gaat overhevelen naar gemeenten, bijvoorbeeld handhaving. De Politie kan zich dan concentreren op de taken die (landelijk) een hogere prioriteit hebben, zoals cybercrime, mensenhandel etc.
Als de landelijke overheid taken overhevelt naar de gemeenten dan kan dat alleen met voldoende budget erbij. Wellicht kan een deel van het politiebudget dat door onderbezetting vrijkomt hiervoor aangewend worden. En onze medewerkers moeten goed toegerust hun taken kunnen uitvoeren.
Meer aandacht voor kleine bedrijvigheiD
​Bij een groeiende stad hoort ook een toename in werkgelegenheid. Naast ‘autonome groei’ willen wij extra aandacht voor kleinere zelfstandigen, met name in de winkelcentra. Tijdens de bespreking van de detailhandelsvisie hebben wij al gezegd dat we in het Stadshart de functie van Het Circus missen. Het Circus was een verzamelgebouw aan het Stadhuisplein waar kleine winkeliers hun nering hadden. Dat gebouw is gesloopt en er is niets soortgelijks voor teruggekomen. Jammer, want laten we eerlijk zijn: kleine winkels zijn vaak gezelliger dan hun grote broers.
 
Dankzij Leefbaar Almere wordt onderzocht of en hoe kleine winkels kunnen overleven. Dat kan bijvoorbeeld als de ondernemers hun fysieke winkel combineren met een online webshop. De vraag is hoe dit kan worden ingepast in of bij de bestaande centra. 
Kunst en cultuuR
​Levendige kunst en cultuur levert een belangrijke bijdrage aan de ziel van de stad. Het is allerminst een speeltje voor de elite, zoals rancunepolitici willen doen geloven. De cijfers liegen niet. Die laten zien dat de overgrote meerderheid van de Almeerders op de een of andere manier betrokken is bij kunst en cultuur. Logisch dat Leefbaar Almere zich, juist als lokale partij, inzet voor deze basisbehoefte van de samenleving.
 
Kunst en cultuur is meer dan een museum, een theater of een bibliotheek. Het is ook zelf meedoen in een koor (we hebben er meer dan 60 in Almere), een orkest, een dansgroep of een festival. Amateurkunst en cultuur gaat over meer dan een optreden of een tentoonstelling. Het is ook gewoon leuk en gezellig. Samen repeteren, elkaar ontmoeten en naar een optreden of een tentoonstelling gaan. Cultuur is ook genieten van onze architectuur. Het is een klimaat dat willen wij koesteren.
 
Leefbaar Almere is er trots op de grondslag te hebben gelegd voor het Cultuurfonds, dat precies die initiatieven ondersteunt die Almere leefbaar maken. Kijk voor voorbeelden op https://cultuurfondsalmere.nl/projecten/
Door corona zijn veel culturele activiteiten niet doorgegaan. We merken dat amateurgroepen, verenigingen en andere organisaties moeite hebben zich staande te houden. Om te voorkomen dat deze organisaties definitief ophouden te bestaan, stellen wij voor om de komende vier jaar een impulsbedrag van 1 miljoen euro toe te voegen aan het Cultuurfonds. Dat geld kan worden besteed aan bijvoorbeeld het verbeteren van een organisatie, samenwerking of het maken van een doorstart met culturele activiteiten in de buurt. Zo zorgen we er voor dat we weer kunnen genieten van ook de kleinschalige kunst en cultuur en maken we het vooral met elkaar weer een beetje gezelliger.

Home

ONZE ONDERWERPEN

onze kandidaten

Leefbaar in het nieuws

doe mee

hallo@leefbaaralmere.nl
  • Home
  • Onze kandidaten
  • Nieuws
  • Doe mee
  • Leefbaar In Het Nieuws
  • Verkiezingsprogramma 2022-2026
    • Gewoon Groen
    • Gedegen financiën
    • Groei voor Almeerders