Leefbaar Almere
  • Home
  • Onze kandidaten
  • Nieuws
  • Doe mee
  • Leefbaar In Het Nieuws
  • Verkiezingsprogramma 2022-2026
    • Gewoon Groen
    • Gedegen financiën
    • Groei voor Almeerders
Foto
GROENE STROOM
CO2-UITSTOOT
BETAALBAAR AARDGASVRIJ
ALMEERSE GROEN
DATA CENTER

​Het klimaat verandert. Hier zijn wij ons allemaal van bewust. Iedere stap om te verduurzamen helpt. Dit gaat tenslotte over onze toekomst. Steeds meer mensen zijn bereid hier stappen in te ondernemen. Maar je kunt je geld maar één keer uitgeven. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn. Sterker nog, het liefst moet het geld opleveren of meer woongenot. Leefbaar Almere staat voor een klimaatbeleid met visie en vooral: met praktische plannen, waarmee we het klimaat en onszelf helpen. ​

Groene stroom zonder zonneweides
Zo plaatsen steeds meer mensen en bedrijven zonnepanelen op het dak. Dat scheelt in de elektriciteitsrekening, tenminste: als je ook het overschot aan groene stroom kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit terugleveren gaat steeds vaker fout.
De gemeente heeft de macht en kracht om hiermee aan de slag te gaan. Dit vraagt om een stap verder te denken, zoals aan collectieve oplossingen, efficiëntie en vooral samenwerken en innovatie.
Leefbaar Almere is voorstander van groene stroom. Alleen is het zonde als dit altijd ten koste gaat van het groen en wereld om ons heen. Van de vele windmolens en zonnepanelen op weides wordt niemand echt blij. Daarom willen wij de focus leggen op groene stroomopwekking op een innovatieve wijze zoals bijvoorbeeld zonnecellen als wegdek van fietspaden en busbanen. Dit bestaat namelijk in Nederland al. Zo ga je handig om met ruimte en hoef je geen kostbare grond te gebruiken en het uitzicht te verloederen.
Laaghangend fruit vinden wij ook dat de gemeente bij elk bouwplan voorschrijft dat daken maximaal vol gelegd worden met zonnepanelen. In de praktijk is dit vaak, ook financieel, het verstandigst om te doen.  
Door de stad rijden zonder CO2-uitstoot? Er is meer mogelijk dan alleen elektrisch rijden!
Minder uitstoot van CO2 in de stad is ontzettend belangrijk. Hier draagt duurzame mobiliteit aan bij. Leefbaar Almere wil ook hier inzetten op mogelijk maken dat alle Almeerders haalbaar en betaalbaar kunnen overstappen op voertuigen vrij van fossiele brandstoffen. Wij staren ons namelijk niet blind op stekker-elektrische voertuigen. Ieder persoon en bedrijf heeft namelijk een andere behoefte: de afstanden die je rijdt en jouw financiële mogelijkheden. Maar ook de voertuigen die leverbaar zijn én de specificaties van het voertuig zoals maximaal laadvermogen.
 
Als eerste stap wil Leefbaar Almere dat er meer aandacht komt voor biobrandstoffen en meer van dit soort tankstations, want biobrandstoffen wint men intussen uit afval. Ook willen we dat waterstof tanken, voor lange afstanden en zwaar transport, mogelijk wordt in Almere. En natuurlijk dat er voldoende (snel)laadpunten zijn! Daarnaast vinden wij dat thuisladen zonder kabel over de stoep geregeld moet worden, omdat thuisladen financieel aantrekkelijk is als je zelf zonnepanelen hebt. Door deze aanpak geloven wij dat er al op korte termijn veel CO2-uitstoot, maar ook verkeerslawaai, te verminderen is in onze stad.
Hoe gaan we Almere betaalbaar aardgasvrij maken?
We moeten uiteindelijk van het Groningse aardgas af. Maar om nou iedereen op te zadelen met de aanschaf van een nieuwe CV-ketel, warmtepomp of fornuis, kan dat niet anders? Natuurlijk wel. Zo kan biogas, dat afkomstig is van bijvoorbeeld rioolwaterzuivering, aan ons huidige gasnetwerk worden toegevoegd en gebruikt worden. Dat is de eerste stap naar fossielvrij. Next level is waterstof. Zet windkracht om in waterstof. Via het bestaande gasnet kunnen we zo steeds meer van het aardgas in Haven, Buiten, Hout, Overgooi en een deel van Nobelhorst vervangen.
Leefbaar Almere kiest dus voor behoud van ons gasnet en voor het gebruik van steeds meer duurzaam biogas en groene waterstof. Pas als de mengverhouding meer dan 20% waterstof wordt zullen er aanpassingen nodig zijn aan CV-ketel en gasfornuis. Deze route geeft iedereen ook tijd om hiervoor te sparen. De kosten zijn waarschijnlijk veel lager dan nu investeren in een compleet nieuw systeem met warmtenet of warmtepompen. En dat kan jou, maar ook de woningcorporaties, financiële ruimte geven voor het extra isoleren van het huis of andere energiebesparende maatregelen.
Een bijkomend voordeel van het omzetten van wind naar waterstof is restwarmte  wat in onze stad te gebruiken is in het Almeerse warmtenet. Ook dat scheelt weer aardgas.
Onze aandacht voor het Almeerse groen
Een goed milieu draait niet alleen om een andere energievoorziening. Almere is ontworpen als tuinstad: het vele groen en water maakt wonen in de stad aangenaam en voorkomt ‘s zomers dat de stad een bakoven wordt. Het is dus verstandig om daarop te blijven letten bij het ontwerp van nieuwe wijken. Bijvoorbeeld door het planten van een goede mix van snelgroeiend en langjarig groen. Door handhaving van het zogeheten GroenBlauwe Raamwerk, de groene longen van de stad die tot in het hart van alle stadsdelen reiken en Almeerders in staat stellen om letterlijk om de hoek van te genieten en in te recreëren. Met hulp van de gemeente kan jij zelf ook wat doen: stoeptegel eruit en plantje erin. Dat is goed voor de bodem en helpt wateroverlast bij hoosbuien voorkomen. De komende jaren willen we daar aandacht aan besteden op scholen en bij groot onderhoud in de wijk. Bouwen van extra woningen voor jeugd en ouderen op open veldjes in de wijk mag van ons. Mits deze worden aangekleed met passend groen, rekening gehouden wordt met de wensen van omwonenden, en ze het GroenBlauwe Raamwerk niet aantasten. 
Een datacenter van 320 voetbalvelden? Alleen als Ecologisch Spektakelstuk!
En dan dat grote datacenter. Zeewolde was ermee in het nieuws, maar ook in Almere dreigt zo’n ding er te komen. Dat gaat al gauw om 320 voetbalvelden aan grote betonnen dozen. Leefbaar Almere vindt dat niet passen bij het DNA van onze stad, de ruimte en het groen. Het één mag niet ten koste gaan van het ander. Dus kiezen we voor een combinatie: het ECOLOGISCHE SPEKTAKELSTUK! Dat betekent: we tillen het maaiveld op met koe en al, en schuiven de dozen eronder. Op het dak innovatieve biologische landbouw, groen en ruimte voor recreatie, een mountainbikeparcours met hoogteverschillen, een prachtig uitzicht! En als dat te hoog gegrepen is voor de plannenmakers, dan willen we géén datacenter-hub.
Foto

Geschreven door Elian van Nunen
​
Raadslid Leefbaar Almere

Foto
Elian van Nunen kan helemaal losgaan over duurzaamheid en energie. Van oorsprong Brabantse spreekt groen altijd uit met een zachte G, maar wel met een hoofdletter G!

Afgestuurd aan de Landbouw Universiteit en zelfbouwend in Oosterwold begrijpt zij de natuur als geen ander. Van wormen tot wolken en daaronder -en boven.

Daarnaast weet Elian hoe we in Almere van het gas af kunnen zonder dat het bewoners veel geld kost.


Klik hier voor ons verkiezingsverhaal

Foto

Klik hier ​voor onze kandidatenlijst

Foto
Foto
Leefbaar Almere is ontstaan uit bezorgdheid over hoe de stad werd bestuurd. Een groep kaartvrienden besloot te stoppen met klagen en mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. We hebben sindsdien bestuurlijk van alles meegemaakt. We zaten met twee wethouders in een coalitie. Daarna gingen we in de oppositie en vervolgens met één wethouder in een coalitie. En nu maken we deel uit van de coalitie zonder een wethouder, want 7 wethouders vonden wij teveel (kosten)en dit draagt niet bij aan het uiteindelijke doel.
 
Coalitie, oppositie, ons maakt het niet zoveel uit, want het gaat ons niet om macht of ‘het pluche’. Ons gaat het om Almere.
 
We zijn een betrouwbare coalitiepartner, maar dat betekent niet dat we blindelings instemmen met elk voorstel van het college van Burgemeester & Wethouders. We houden ons aan de afspraken in het coalitieakkoord. En daarnaast zijn we meegaand waar het kan en gerechtvaardigd is, maar streng en kritisch waar dat moet.
Leefbaar Almere is niet rechts of links, maar allerminst een grijze middenpartij. Wij zijn dé lokale partij van Almere. Almeerders zijn zelfbewust. Wij praten hen niet naar de mond. En we zijn ook geen tegenpartij. Voor ons geen rancunepolitiek. Wij roepen niet voor de bühne, liever komen wij met een beter idee.
 
Wij staan voor een stad met gedegen financiën, gevarieerde woningbouw, goede zorg, met de stad meegroeiende voorzieningen, levendige kunst en cultuur en een gemeentelijke overheid die begrijpelijke taal spreekt en dicht bij de Almeerders wil staan. Groen schrijven wij met een hoofdletter G. Ambitieus maar haalbaar, ook al moeten we er hard aan trekken.
 
Voor ons zijn begrippen als milieu, innovatie, experimenten enzovoort geen doelen op zich, maar manieren om het leven, werken en recreëren in de stad zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken. Wij zoeken vernieuwing buiten de gebaande paden. Aan betekenisloze hypes doen we niet mee, maar we willen wel vooruitgang en vooral niet terug naar vroeger toen alles zogenaamd beter was.
 
Ons motto: ga lekker je gang, maar houd rekening met een ander

Home

ONZE ONDERWERPEN

onze kandidaten

Leefbaar in het nieuws

doe mee

hallo@leefbaaralmere.nl
  • Home
  • Onze kandidaten
  • Nieuws
  • Doe mee
  • Leefbaar In Het Nieuws
  • Verkiezingsprogramma 2022-2026
    • Gewoon Groen
    • Gedegen financiën
    • Groei voor Almeerders