Groei voor Almeerders Almere is bedacht om de woningnood in gemeenten op het oude land te verlichten. Ondertussen is Almere een grote stad met een duidelijke identiteit, met typisch Almeerse kenmerken en een eigen cultuur. Begonnen als een Amsterdamse enclave met hier en daar een Goois accent, zijn wij een smeltkroes geworden, een aangename plek voor iedereen. In de relatief korte tijd van ons bestaan als stad, heeft het Almeerse DNA zich ontwikkeld. Het kenmerkt zich door trefwoorden als eigenzinnig, zelfbewust, pioniersgeest, de wil om problemen zelf op te lossen en liefde voor groen, water en ruimte. We koesteren onze vrije busbanen en gescheiden fietspaden, maar we rijden ook graag auto in onze uitgestrekte, meerkernen meerkernigestad. Dat we blijven groeien staat vast. De komende tien jaar komen er in ieder geval een kleine 25.000 woningen bij. Dat doen we onder meer door in de centra van Almere Stad, Buiten en Poort hoogbouw toe te voegen in de buurt van knooppunten van openbaar vervoer. Daarnaast wordt in wijken bijgebouwd. En er komen 1400 woningen in Twentse Kant, waar we een gedeelte van een toekomstig bedrijventerrein gebruiken voor woningbouw. Bijbouwen in bestaande wijken leidt regelmatig tot onrust bij direct omwonenden, vooral als het gaat om hoogbouw. Wij zijn geen voorstander van hoogbouw toevoegen aan wijken. Waar het in onze macht ligt gaan wij dit zoveel mogelijk tegenhouden op gemeentelijk grond. De groei in de wijken staat los van de bouwplannen in Almere Pampus. Hier hebben ook landelijke politici hun oog op laten vallen om de landelijke woningnood het hoofd te bieden. De gemeenteraad van Almere heeft een goede IJmeerverbinding (een brug of tunnel tussen Almere en Amsterdam) als voorwaarde gesteld voor ontwikkelingen in dit gebied. Er leeft een beeld dat deze verbinding alleen een metrolijn wordt. Dat beeld delen wij niet helemaal. Wij willen dat ook auto’s over die brug kunnen. Want uit de praktijk blijkt dat ontzettend veel Almeerders werken op locaties buiten Almere en we verwachten dat dit zo blijft. Nederland wordt drukker, Almere wordt drukker. Het is goed om rekening te houden met de vele mensen die door hun werk of andere bezigheden op “Het Oude Land” (buiten de Flevopolder) afhankelijk zijn van hun auto. Niet alleen door de afstand, maar ook omdat ze nachtdiensten draaien of mantelzorger zijn. Wellicht kunnen we dit extra verkeer op onze eigen wegen oplossen, maar waarschijnlijker is het dat opnieuw de Almeerders weer langer in de file staan. Daarom vinden wij een derde brug inclusief een autoweg geen overbodige luxe.
Groei met voorzieningen Almere is in 45 jaar gegroeid van 0 tot 215.000 inwoners. In die periode zijn de voorzieningen onvoldoende meegegroeid met het aantal inwoners. Groeien is op zich geen punt. Almere is daarvoor bedacht en het maakt deel uit van ons DNA. Maar de volgende groeisprong kan alleen als eerst wordt gezorgd voor voldoende politie, leerkrachten, goede infrastructuur en toereikende voorzieningen op het gebied van zorg, sport, kunst en cultuur. Eerst de voorzieningen en een autoverbindingen veiligstellen, daarna bouwen. Zoniet, dan blijft de groei van Almere, wat ons betreft, bij die 25.000 woningen in de bestaande wijken.
Pampus bouwen voor Almeerders Almere staat bekend om de diversiteit in architectuur. Denk bijvoorbeeld aan Muziekwijk, Filmwijk en de Eilandenbuurt, die deel uitmaakten van een BouwRai, een wijk als buitenexpositie waarbij opdrachtgevers en architecten wordt gevraagd hun visie op of rondom een thema te geven (zie http://canonvanalmere.nl/bouwrai). Om die typisch Almeerse kwaliteit te waarborgen, zouden de eerste 5000 huizen in Almere Pampus onderdeel moeten zijn van een BouwRai. Je krijgt er niet alleen heel fijne wijken doormaar ook een zeer gevarieerd woningaanbod. Het voorkomt bovendien dat sommige politici, van buiten of binnen Almere, het idee krijgen dat in onze stad ´matjes´ met eentonige woningbouw kunnen worden uitgerold. Wij staan open voor ieder woonexperiment dat bijdraagt aan een diverse stad en aan het persoonlijk geluk van bewoners.
Woonvisie Wij staan vierkant achter de woonvisie, het document waarin is afgesproken hoeveel huizen we gaan bouwen voor huishoudens met een hoog, een midden en een laag inkomen. Omdat we voor iedereen gaan bouwen zijn we af van de een jarenlange, uitputtende discussie over vooral het percentage te bouwen sociale huurwoningen. Die percentages zijn nooit gehaald. Integendeel, woningzoekende huurders wachten steeds langer op een passende woning. Wonen gaat ook over mensen die niet op sociale huur zijn aangewezen. Met name de middeninkomens zijn de afgelopen jaren tussen wal en schip gevallen. Dat is in de Woonvisie gecorrigeerd. We gaan nu veel meer soorten huizen bouwen waardoor mensen die dat willen, maar soms ook moeten, makkelijker kunnen verhuizen naar een woning die bij hen past. Door nu ook specifiek woningen voor jongeren te bouwen kunnen er eindelijk meer starters een huis krijgen.
Zorg en wonen Als gevolg van rijksbeleid, komt een grote groep mensen de woningmarkt op. Mensen die, om wat voor reden dan ook, zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Deze mensen hebben bijna allemaal een laag inkomen waardoor ze geen woning kunnen kopen. Het resultaat is extra groei in de vraag naar sociale huurwoningen. Wachtlijsten worden langer wat weer ten koste gaat van de toch al grote groep urgente woningzoekenden. De meeste mensen die wonen met zorg nodig hebben leiden verder een gewoon bestaan. Dan is er nog een kleine groep mensen die zonder hulp van de gemeente hun leven niet op orde kunnen krijgen of houden en voor overlast zorgen. Wij gunnen ook deze mensen een menswaardig bestaan, al is het niet gemakkelijk om huisvesting voor hen te regelen. Om dit goed te doen, voor zowel de persoon in kwestie als voor de omwonenden, vinden wij dat maatwerk het beste past. Volgens ons is het dan ook beter om huurwoningen voor deze groep woningzoekenden los te koppelen van de verdeling in de woonvisie. Het gaat meer over een soort zorgvoorziening en daardoor niet om een sociale huurwoning.
Kunst en cultuur Levendige kunst en cultuur levert een belangrijke bijdrage aan de ziel van de stad. Het is allerminst een speeltje voor de elite, zoals rancunepolitici willen doen geloven. De cijfers liegen niet. Die laten zien dat de overgrote meerderheid van de Almeerders op de een of andere manier betrokken is bij kunst en cultuur. Logisch dat Leefbaar Almere zich, juist als lokale partij, inzet voor deze basisbehoefte van de samenleving. Kunst en cultuur is meer dan een museum, een theater of een bibliotheek. Het is ook zelf meedoen in een koor (we hebben er meer dan 60 in Almere), een orkest, een dansgroep of een festival. Amateurkunst en cultuur gaat over meer dan een optreden of een tentoonstelling. Het is ook gewoon leuk en gezellig. Samen repeteren, elkaar ontmoeten en naar een optreden of een tentoonstelling gaan. Cultuur is ook genieten van onze architectuur. Het is een klimaat dat willen wij koesteren. Leefbaar Almere is er trots op de grondslag te hebben gelegd voor het Cultuurfonds, dat precies die initiatieven ondersteunt die Almere leefbaar maken. Kijk voor voorbeelden op https://cultuurfondsalmere.nl/projecten/ Door corona zijn veel culturele activiteiten niet doorgegaan. We merken dat amateurgroepen, verenigingen en andere organisaties moeite hebben zich staande te houden. Om te voorkomen dat deze organisaties definitief ophouden te bestaan, stellen wij voor om de komende vier jaar een impulsbedrag van 1 miljoen euro toe te voegen aan het Cultuurfonds. Dat geld kan worden besteed aan bijvoorbeeld het verbeteren van een organisatie, samenwerking of het maken van een doorstart met culturele activiteiten in de buurt. Zo zorgen we er voor dat we weer kunnen genieten van ook de kleinschalige kunst en cultuur en maken we het vooral met elkaar weer een beetje gezelliger.
Geschreven door Marco de Kat Raadslid Leefbaar Almere
Marco de Kat. Altijd bezig met de groei van de stad en dan vooral wonen. Zoekt nooit de makkelijke weg en heeft een hekel aan zesjes-cultuur en in hokjes denken. Vindt daarbij experimenten geen doel op zich maar alleen goed als het bijdraagt aan een mooiere stad of het persoonlijk geluk van mensen. Is tevreden als zo veel mogelijk mensen in Almere naar wens kunnen wonen.
Leefbaar Almere is ontstaan uit bezorgdheid over hoe de stad werd bestuurd. Een groep kaartvrienden besloot te stoppen met klagen en mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. We hebben sindsdien bestuurlijk van alles meegemaakt. We zaten met twee wethouders in een coalitie. Daarna gingen we in de oppositie en vervolgens met één wethouder in een coalitie. En nu maken we deel uit van de coalitie zonder een wethouder, want 7 wethouders vonden wij teveel (kosten)en dit draagt niet bij aan het uiteindelijke doel.
Coalitie, oppositie, ons maakt het niet zoveel uit, want het gaat ons niet om macht of ‘het pluche’. Ons gaat het om Almere.
We zijn een betrouwbare coalitiepartner, maar dat betekent niet dat we blindelings instemmen met elk voorstel van het college van Burgemeester & Wethouders. We houden ons aan de afspraken in het coalitieakkoord. En daarnaast zijn we meegaand waar het kan en gerechtvaardigd is, maar streng en kritisch waar dat moet.
Leefbaar Almere is niet rechts of links, maar allerminst een grijze middenpartij. Wij zijn dé lokale partij van Almere. Almeerders zijn zelfbewust. Wij praten hen niet naar de mond. En we zijn ook geen tegenpartij. Voor ons geen rancunepolitiek. Wij roepen niet voor de bühne, liever komen wij met een beter idee.
Wij staan voor een stad met gedegen financiën, gevarieerde woningbouw, goede zorg, met de stad meegroeiende voorzieningen, levendige kunst en cultuur en een gemeentelijke overheid die begrijpelijke taal spreekt en dicht bij de Almeerders wil staan. Groen schrijven wij met een hoofdletter G. Ambitieus maar haalbaar, ook al moeten we er hard aan trekken.
Voor ons zijn begrippen als milieu, innovatie, experimenten enzovoort geen doelen op zich, maar manieren om het leven, werken en recreëren in de stad zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken. Wij zoeken vernieuwing buiten de gebaande paden. Aan betekenisloze hypes doen we niet mee, maar we willen wel vooruitgang en vooral niet terug naar vroeger toen alles zogenaamd beter was.
Ons motto: ga lekker je gang, maar houd rekening met een ander